Marmur na blaty kuchenne – czy to dobry wybór?

Blaty kuchenne to swoista wizytówka każdej kuchni. Poszukując idealnego materiału na powierzchnię roboczą coraz chętniej sięgamy po kamień. Jednym z najpopularniejszych z nich jest marmur – prestiżowy i luksusowy materiał naturalny, który posiada wiele różnych zastosowań. Ze względu na jego właściwości fizyczne i użytkowe, marmur nie jest jednak polecany przez specjalistów do realizacji blatów kuchennych. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Dlaczego marmur nie jest odpowiednim materiałem na blaty kuchenne?

Blaty kuchenne pełnią nie tylko funkcję wizualną i ozdobą – ich głównym zadaniem jest bowiem oferowanie miejsca do przechowywania akcesoriów kuchennych i sprzętów oraz powierzchni roboczej do przygotowywania posiłków. Materiał, z którego wykonane zostaną blaty powinien więc zarówno prezentować się estetycznie oraz pasować do pozostałych elementów wystroju wnętrza, jak i dysponować właściwościami fizycznymi pozwalającymi na użytkowanie wykonanych z niego blatów zgodnie z przeznaczeniem.

Marmur jest naturalnym kamieniem, którego niewątpliwym atutem jest estetyka. Materiał ten prezentuje się bowiem niezwykle atrakcyjnie, estetycznie oraz prestiżowo wprowadzając do pomieszczenia elegancję, szyk oraz wrażenie luksusu. Jest jednak przy tym kamieniem stosunkowo miękkim i chłonnym, przez co jego zastosowanie w roli blatów kuchennych okazuje się bardzo problematyczne. Blaty kuchenne marmurowe są szczególnie podatne na uszkodzenia mechaniczne, łatwo je zarysować oraz zniszczyć ich delikatną strukturę podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych.

Marmur na blaty kuchenne – czy to dobry wybór?

Jeśli nie blaty kuchenne marmurowe to co?

Decydując się na blaty kuchenne marmurowe należy więc bezwzględnie unikać krojenia na ich powierzchni produktów spożywczych, pamiętać o stosowaniu podkładek pod gorące naczynia oraz wystrzegać się rozlewania płynów. Powierzchnię blatów należy delikatnie czyścić przy użyciu miękkiej ściereczki oraz detergentów przeznaczonych do pielęgnacji marmuru oraz chronić blaty kuchenne marmurowe przed bezpośrednim kontaktem z kwaśnymi substancjami, w tym winem, sokiem z cytryny, octem oraz napojami gazowanymi. Warto także zadbać o poddanie blatów marmurowych odpowiedniej impregnacji oraz regularne przeprowadzanie zabiegów konserwacyjnych.

Jeśli natomiast zależy nam na wykorzystaniu w pełni możliwości, jakie oferuje posiadanie blatów kamiennych w kuchni i jesteśmy zachwyceni estetyką marmuru, warto postawić chociażby na blaty z kwarcytu naturalnego, który do złudzenia przypomina marmur, ale są za to pozbawione jego wad wymienionych powyżej. Kwarcyt naturalny charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, zaplamienia, a przy tym zachwyca swoją unikalną estetyką i elegancją. Dobrym wyborem okażą się także blaty z konglomeratu kwarcowego, które zdecydowanie lepiej sprawdzą się w kuchni aniżeli blaty wykonane z bardzo delikatnego marmuru. Więcej informacji i wskazówek na temat blatów kuchennych z marmuru znaleźć można na stronie: https://krakstone.com/oferta/blaty-kuchenne-marmurowe/.

Autor

Krzysztof Pruski to ceniony specjalista w swojej dziedzinie. Jego wiedza i doświadczenie uczyniły go cenionym pracownikiem w branży.

Osiągnięcia
  • Wieloletnie doświadczenie w dziedzinie, które uczyniło go ekspertem.
  • Publikacje na stronie nascienne.pl, wnoszące istotny wkład w rozwój wiedzy.
Wpływ na branżę

Krzysztof Pruski swoim wkładem w publikacje oraz doradztwo odegrał kluczową rolę w rozwoju swojej dziedziny. Jego prace są często cytowane i wykorzystywane przez innych specjalistów.

Kontakt

Możesz skontaktować się z Krzysztofem Pruskim poprzez formularz kontaktowy na stronie.